GRADSKO VIJEĆE Gradonačelnik Mile Herceg povukao točku o raspisivanju natječaja za prodaju Pervanovih kuća

Gradonačelnik Mile Herceg je na 18. sjednici Gradskog vijeća održanoj večeras u Maloj vijećnici povukao točku o raspisivanju natječaja za prodaju Pervanovih kuća. Istaknuo je da će se u proces uključiti struka i sve odraditi transparentno i po proceduri kako bi se isključila svaka sumnja da se ikome pogoduje. Zašto ta procedura nije planirana od početka, nije pojasnio.

Podsjetimo, pred vijećnicima Gradskog vijeća Vrgorca na 18. sjednici trebala se naći točka naslovljena „Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog natječaja za prodaju nekretnine oznake k. č. 1012 k. o. Vrgorac I“. Radi se o Pervanovim kućama, kompleksu ruševnih zgrada na Korzu izgrađenih u drugoj polovici 19. stoljeća u kojima je 1899. rođen prijeratni načelnik Vrgorca Ante-Tonko Pervan. Njih je gradska uprava predvođena bivšim gradonačelnikom Antom Pranićem kupila 2020. godine od nekoliko vlasnika za iznos od 1,03 milijuna tadašnjih kuna. Gradska uprava na čelu s Milom Hercegom želi cijeli kompleks s pripadajućim zemljištem prodati na natječaju, što bi vjerojatno rezultiralo rušenjem zgrada i izgradnju stambene zgrade. Povodom sjednice, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić apelirao je na vijećnike da odbiju prijedlog i založio se za kulturnu namjenu Pervanovih kuća, jednog od rijetkih preostalih sačuvanih prostora te vrste u Vrgorcu.

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst