Svega se lipoga nađe u arhivima diljem Hrvatske i inozemstva. Ali srce nam posebno zaigra kada naiđemo na dokument s pečatom naše stare vrgorske općine (obćine) iz vremena austrougarske uprave.

Kako je naša lokalna povijest vrlo slabo istražena, ne znamo točno kada je nastao vrgorski grb niti tko ga je izradio, ali pretpostavljamo da se to dogodilo u drugoj polovici 19. stoljeća, u vrijeme narodnog preporoda u Dalmaciji.

Tražeći motiv za grb Vrgorca, nepoznati autor se logično inspirirao najpoznatijim simbolom Vrgorca, utvrdom Gradinom, od davnina zvanom Grad. Nju su gradili srednjovjekovni upravitelji Vrgorca, a nadograđivale i održavale kasnije vlasti.

Nadamo se da ćemo jednog dana, u nekoj prašnjavoj kutiji pronaći više podataka o tome kada je vrgorski grb nastao i tko ga je izradio, a dotad uživajte u ovom divnom pečatu.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst