Jedan od prioriteta djelovanja Društva bit će prikupljanje arhivske građe vezane za povijest Vrgorske krajine

Vrgorac je grad duge i bogate povijesti, ali vrlo malo tragova iz te povijesti je sačuvano na našem području. Upravo zbog toga se minimalno istražuje i znanstveno objavljuje u Vrgorcu. Takav odnos prema baštini se mora promijeniti.

Pisana i slikovna građa i predmeti koji svjedoče prošlosti Vrgorske krajine sačuvani su u brojnim arhivima i muzejima u Hrvatskoj i inozemstvu. Upravo iz toga razloga Društvo prijatelja vrgorske starine u svoje je ciljeve stavilo zadatak pronalaženja i skupljanja predmeta, arhivske dokumentacije i fotografija od povijesnog, arheološkog, umjetničkog i etnografskog značaja za vrgorski kraj.

U sklopu Društva formiramo interni arhiv koji ćemo popunjavati preslikama građe koju pronađemo u arhivima i drugim institucijama ili dobijemo od građana. Bez takvog arhiva nemoguće je pisati našu lokalnu povijest.

Također, periodično ćemo pozivati građane da nas izvijeste ako imaju građu koju smatraju vrijednom za čuvanje, pa da nam barem omoguće kopije. Nadamo se da će te uvidjeti korist od ovog projekta za zajednicu i da će te se uključiti.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst