‘El Shatt – Dalmatinci u pustinji’ na ‘Popisu A’ za otkup Ministarstva kulture i medija

Knjiga „El Shatt – Dalmatinci u pustinji“ sama otvara sva vrata.

Nakon što smo na javnom pozivu Ministarstva znanosti i obrazovanja 2021. s rukopisom „El Shatt – Dalmatinci u pustinji“ od 610 dobitnika financiranja bili među prvih pet po dobivenom iznosu, novi uspjeh dolazi s javnog poziva Ministarstva kulture i medija.

Na temelju Poziva Ministarstva kulture i medije upućenog nakladnicima za predlaganje knjiga za otkup narodnim knjižnicama u 2024. godini, knjiga „El Shatt – Dalmatinci“ dospjela je na Popis A koji uključuje knjige koje su narodne knjižnice obvezne nabaviti u ovoj godini novcem Ministarstva.

Popis je donijela ministrica kulture i medija, a prema prijedlogu Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnosti i Stručnog povjerenstva za dječju knjigu. Narodne knjižnice pod 1. do 6. tipa dužne su kupiti po jedan primjerak svake knjige s popisa A, kao i neograničen broj primjeraka knjiga s popisa A i popisa B. Knjižnice 7. i 8. tipa mogu kupiti neograničen broj primjeraka knjiga s popisa A i popisa B. Odobreni su na koncu programi za 199 knjižnica, ukupno vrijedni 2,2 milijuna eura.

Kod izbora knjiga za obvezni Popis A, Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost moralo je obuhvatiti vrijedna djela suvremene domaće književnosti, prijevode suvremene svjetske književnosti, djela od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu i umjetnost, djela domaće i prijevodne (književne, znanstvene i stručne) esejistike i publicistike te vrijedne knjige i slikovnice za djecu i mlade. Također, na otkupu su prednost imala vrijedna djela suvremene hrvatske književnosti i umjetnosti, novi prijevodi relevantnih djela svjetske književnosti te iznimno važnih temeljnih djela iz društveno-humanističkog područja „kojima se popunjavaju praznine u hrvatskoj kulturi i za kojima postoji potreba u narodnim knjižnicama“.

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst