U Vrgorcu otvorena izložba neobjavljenih rukopisa Tina Ujevića

U Dizdarevića (Tinovoj) kuli u Vrgorcu 4. srpnja otvorena je izložba „Kolijevka čarolije“ na kojoj su prikazani neobjavljeni rukopisi pjesnika Tina Ujevića nastali tijekom njegove sarajevske faze između 1930. i 1937. godine. Organizator izložbe je Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca u suradnji s Anzimuzejom iz Zagreba.

Spomenute dokumente sakupio je umjetnik i kolekcionar Vladimir Dodig Trokut, a dio su zbirke od oko dvjestotinjak rukopisa koji uključuju pjesme, neobjavljene pripovijetke i nedovršene romane, kao i kritike i bilješke koje je Ujević pisao za razne časopise. Građu je Tin dao kao zalog za stanarinu tadašnjoj stanodavki u Sarajevu, a tek 80-ih godina su došli u ruke kolekcionaru Dodigu.

Izložba je premijerno predstavljena 2022. u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, na 75. godišnjicu Ujevićeva odlaska iz Sarajeva. Nakon toga, 2023. gostovala je u Galeriji M23 u Vlaškoj ulici pod naslovom „Ja htjedoh u visine!“.

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst