Podsjetnik na izgubljenu stazu Križnog puta

Veliki petak – tradicionalni sajam u Vrgorcu. Nije to slučajnost, nekadašnji veliki Put Križa po Bunini koji je okupljao brojne hodočasnike iz cijele Vrgorske krajine, Hercegovine i Primorja bio je mjesto velikog okupljanja i cirkulacije ljudi i stoga poželjno mjesto za trgovinu i razmjenu dobara. Put Križa po Bunini, vrgorska tradicija duga stoljećima, krajem je osamdesetih utihnula, a prilikom obnove nažalost nije bilo interesa da se obnovi starina već se započelo s novim tradicijama. Od uspomene na nekadašnji stari Put Križa ostao je samo jedan trag – jedan postojani i kontinuirani prodavač sa svojom ponudom, kovač Nogalo.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst