Ništa od novca Ministarstva kulture i medija za uređenje Gradske knjižnice Vrgorac

Ministarstvo kulture i medija nedavno je objavilo Odluku o dodjeli financijskih sredstava za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture u 2024. godini, u sklopu čega je objavljen popis odobrenih i odbijenih projekata. Nažalost, Vrgorac se ponovno nalazi među odbijenim projektima, ovoga puta za prenamjenu zgrade društveno-političkih organizacija (bivši Komitet) u novu zgradu Gradske knjižnice Vrgorac.

Grad Vrgorac već nekoliko godina ne uspijeva proći na javnim pozivima Ministarstva kulture i medija, uključujući ranije aplikacije za obnovu Tinove kule, uređenje Interpretacijskog centra „Tin Ujević“, te projekt uređenja Kuće Dalmatinskog pršuta i vina u Elezovim kućama. Ovaj put, projekt uređenja knjižnice, po prijedlogu Gradske knjižnice Vrgorac, ostao je bez sredstava, dok se s popisa odobrenih projekata za 2024. godinu vidi da su brojne lokalne samouprave dobile sredstva za knjižnične i druge kulturne namjene.

Tako je Grad Orahovica dobio 40.000 eura za adaptacije i opremanje gradske knjižnice, Vrbovsko 100.000 eura za opremanje knjižnice, Virovitica 45.000 eura za sanaciju krova knjižnice, Nova Gradiška 150.000 eura za rekonstrukciju prostora Gradske knjižnice, Kutina 250.000 eura za adaptaciju zgrade Doma umirovljenika za Knjižnicu i čitaonicu Kutina, Narodna knjižnica i čitaonica u Sisku 200.000 eura za opremanje novog prostora knjižnice i čitaonice, Dugi Rat 40.000 eura za rekonstrukciju postojećeg objekta za knjižnicu i kulturni centar i tako dalje. Općina Bednja dobila je 200.000 eura za rekonstrukciju i prenamjenu kinodvorene u kulturni centar, Općina Sveti Martin na Muri 200.000 eura za 3. fazu izgradnje i opremanje Doma kulture, a Gacko pučko otvoreno učilište Otočac 200.000 eura za rekonstrukciju prizemlja zgrade. Navedimo i da je Pučko otvoreno učilište Imotski dobilo 250.000 eura samo za nabavku dizalica topline u gradskom kinu.

Iako bi se, kao i dosad, mogli čuti komentari od strane gradske uprave da se odbijanje projekata u Vrgorcu povezuje s političkim razlozima, primjer Općine Podgora u kojoj također nije na vlasti HDZ već NLM baš kao i u Vrgorcu, a koja je prošle godine dobila 132 tisuće eura za 1. fazu projekta uređenja Doma kulture, dok su ove godine dobili dodatnih 250.000 eura za 2. fazu istog projekta, što je među najvišim iznosima za odobrene projekte, pokazuje da ta teorija ne stoji. Podgorski slučaj također demantira i česte tvrdnje koje možemo čuti u našoj sredini da kultura (i kulturna infrastruktura) nigdje nije prioritet. Očito jest u sredinama koje drže do čuvanja svog lokalnog kulturnog identiteta.

O uređenju knjižnice unutar prostorija zgrade društveno-političkih organizacija raspravlja se već sedam godina, počevši od vremena gradonačelnika Ante Pranića 2017. godine. Sam projekt je vrlo ambiciozno najavljen i vizualno predstavljen 2021. godine. Međutim, razlog zbog kojeg Vrgorac ne uspijeva dobiti podršku, dok mala Podgora briljira u području kulture, ostaje nepoznat. Ministarstvo kulture i medija nije pružilo obrazloženje za svoju odluku, dok gradska vlast nije iznijela nikakvo stajalište po tom pitanju.

U skladu s time, Gradska knjižnica Vrgorac će i dalje stagnirati u skladištu sportske dvorane, nedostatnom i neprimjerenom za kulturnu djelatnost, podložnom vlažnosti i hladnoći. Nažalost, ova situacija će utjecati na još nekoliko generacija djece u Vrgorcu, koja će biti uskraćena za iskustvo odrastanja i kulturnog obogaćivanja koje pruža suvremena knjižnica. To postavlja Vrgorac u kontrast s gradovima/općinama poput Makarske, Gradca ili Ploča, gdje također nije na vlasti HDZ, ali gdje djeca već dugo uživaju u kvalitetnim knjižničnim sadržajima i prostorima.

Osim toga, niti jedna kulturna institucija u Vrgorcu nije riješila svoje stambeno pitanje. Sve borave u lošim i nereprezentativnim prostorima, nemaju ni skladište, a da ne govorimo da Vrgorac nema neke kulturne ustanove kakve djeluju u gradovima slične veličine već desetljećima. I po svemu tome se Vrgorac 2024. nimalo ne razlikuje od Vrgorca 1954., 1974, ili 1994. godine. Nažalost.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst