‘Razbucana dota’ Kate Lendić predstavljena u Splitu

U prepunoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, 12. lipnja 2023. održano je predstavljanje zbirke kratkih poluautobiografskih priča Kate Lendić naslovljene „Razbucana dota“.

Moderatorica susreta bila je tajnica Društva prijatelja vrgorske starine prof. Adriana Turić Erceg, koja je čitala nekoliko prigodnih ulomaka iz knjige započevši prvom pričom pod nazivom „Zašto pišem?“, koja najbolje opisuje autoričinim riječima njen lik i djelo.

Uz samu autoricu, njen književni opus s posebnim osvrtom na ovu posljednju zbirku, predstavio je novinar i književnik Mladen Vuković, koji se uvijek rado odazove na suradnju te prati i podržava zavičajne autore potičući ih tako na daljnje stvaranje i doprinos hrvatskoj kulturi i baštini. Istaknuo je Katin talent za lirski i prozni izričaj podjednako, a uočio je i njenu sklonost specifičnom humoru vrgorskoga kraja, koji njeguju i neki drugi lokalni autori. Poticaj je autorici dao i istaknuvši sklonost aforizmima, možda se možemo nadati uskoro i takvoj zbirci iz njena pera.

Odabrane priče čitale su prof. Antonia Galić te umirovljena prof. Mira Antonijević, koja je Kati predavala hrvatski jezik u osnovnoj školi. Ovo književno druženje uveličao je glazbenom pratnjom na gitari naš Vrgorčanin u Splitu prof. Deni Erceg izvevši skladbu Arsena Dedića iz serije „Prosjaci i sinovi“ te još dvije glazbene poslastice. Veliki Tin Ujević rekao je: „Knjiga nije hrana, ali je poslastica!“, a mi smo se zasladili Katinom poezijom i pričama, a priredila nam je i malu zakusku.

Zahvaljujemo svim posjetiteljima na predivnoj atmosferi te djelatnicima GKMM-a na gostoprimstvu. Veselimo se novoj zbirci, koja je već u pripremi.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst