Gradska fontana u Vrgorcu

Gradska fontana smještena je nedaleko zgrade Osnovne škole „Vrgorac“ u Vrgorcu, a izgrađena je 1987. godine i to zahvaljujući pokojnom Mirku Rakiću iz Curavice. Bivši vojni oficir svoje je umirovljeničke dane provodio lobirajući za projekt izgradnje fontane te stuba nedaleko Doma zdravlja u Vrgorcu. Stalno je obilazio općinske ustanove i lokalne tvrtke tražeći novčanu podršku tim dvama projektima. I na koncu je uspio te je betonska fontana s okolnim zidovima i stubama izgrađena, a usput se dobio novi, reprezentativni prilaz Osnovnoj školi.

Kroz 1990-e i 2000-e godine fontana je ostala neuređena i nedovršena, u svom grubom betonskom obliku, pa kako ne bi bila ruglo, Osnovna škola „Vrgorac“ je u njoj uredila cvjetnjak. Godine 2012. gradska uprava je odlučila krenuti u projekt dovršenja fontane kako bi se konačno privela svrsi, i to potaknuta izdašnom donacijom iseljenika Borisa Franića iz Trsta u iznosu nešto većem od 200 tisuća kuna. Uz nekoliko prekida, fontana je dovršavana kroz 2012. i dio 2013. godine, kada je i puštena u rad. Sami objekt dobio je kameni obruč, a njegova unutrašnjost mozaik od plavog kamena, mlaznice i prskalice. Tlo oko fontane ispunjeno je sivim kockama, a zidovi i okolne stube kamenim pločama. Projekt je na koncu koštao 717 tisuća kuna. Fontanu je svojom širokom krošnjom desetljećima ukrašavala obližnja velika kostela posađena nakon Drugog svjetskog rata, ali nju je oborila bura u veljači 2019. godine.

Pojedini dijelovi cijelog kompleksa koji čine fontana i stube su i kasnije popravljani, ali sam objekt nikad nije zaživio u svojoj prvotnoj namjeni, odnosno nije postao funkcionalna gradska fontana. Kada su se mlaznice povremeno i uključivale, a fontana napunila vodom, vrlo skoro bi bila napunjena komunalnim otpadom, kamenjem, zemljom, a ponekad su pojedinci u nju znali i uskakati tijekom vrućih ljetnih večeri.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst