Kratka rekapitulacija djelovanja Društva prijatelja vrgorske starine 2018.-2023.

Društvo prijatelja vrgorske starine je 5. travnja navršilo pet godina postojanja pa je vrijeme za kraću rekapitulaciju našega dosadašnjeg rada.
Udruga broji 34 članice i člana, a iz naše kronike vidljivo je da smo u pet godina organizirali 6 predavanja u Vrgorcu i Zagrebu, postavili smo tri izložbe, od čega 2 s katalogom. Od toga, 1 izložba gostovala je i u Pločama i na Staševici.
Društvo je dosad tiskalo 4 knjige u 3 biblioteke, od čega su 3 izdane u posljednjih godinu dana. Za 3 knjige su dosad organizirana predstavljanja u Vrgorcu, Pločama, Makarskoj i Metkoviću.
Društvo je 3 puta organiziralo manifestaciju „Bakalar na Badnjak“, a koja postoji još prije osnutka Društva. Isto tako, 4 puta smo obilježili blagdan Svete Katarine – dan oslobođenja Vrgorca od Osmanlija kroz postavljanje velikih banera na Pijaci i zgradi Doma svete Katarine, potom postavili 20 metara dugu zastavu na kuli Avali i predstavili jednu knjigu.
Pripremili smo materijale za 2 informativne ploče za turističko-povijesne lokacije u Vrgorskoj krajini i informacijama pomagali za još neke druge. Sudjelovali smo u dvije radne skupine Grada Vrgorca – za Kuću Dalmatinskog pršuta i vina i Plan ukupnog razvoja 2021-2030. godine. Organizirali smo manifestaciju „Noć tvrđava“ 2022. u Vrgorcu.
Ukupno smo u pet godina zabilježili više od 120 aktivnosti, kako unutar Društva, tako i za cijelu javnost. S obzirom da je Društvo u svojem djelovanju u potpunosti otvoreno prema javnosti, a ne samo prema svojim članovima, taj smjer je vidljiv u našem djelovanju.
Na facebook stranici bilježimo 2110 pratitelja. Na portalu Vrgorskestarine.hr, koji je pokrenut krajem 2020., dosad je objavljeno 260 tekstova i zabilježeno je 120 tisuća posjeta. Predsjednik Društva je za projekt portala Vrgorskestarine.hr, između ostaloga, nagrađen nacionalnom historiografskom nagradom “Vjekoslav Klaić” za 2020. i 2021. godinu.
Društvo se financira članarinama, donacijama članova i građana te sredstvima dobivenima na javnim pozivima. Svi aktivni članovi djeluju volonterski bez ikakve naknade.
Vrijedi spomenuti da su sve naše aktivnosti organizirane usprkos činjenici što smo u pet godina skoro pola vremena bili ograničeni trajanjem i posljedicama pandemije COVID-19 što je otežalo javna okupljanja i usporilo sve procese, pogotovo one izložbene i izdavačke. Svi ti problemi su iza nas i radujemo se novim projektima.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst