Fotografija “Bikla” Jure Divića uvrštena u katalog najbolje hrvatske vinske fotografije

Fotografija „Bikla“ vrgorskog fotografa i člana Društva prijatelja vrgorske starine Jure Divića uvrštena je u katalog najbolje hrvatske vinske fotografije „Kapi vinske ljubavi“.

Fotografija bukare s biklom iz Vrgorca dospjela je u katalog najboljih vinskih fotografija putem 2. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju. Snimljena je na Biklijadi u Vrgorcu u rujnu 2022. godine.

Fotokatalog „Kapi vinske ljubavi” 2. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju 2022./2023. izdali su Društvo za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ i Grad Križevci.

Podsjetimo, u Vrgorcu se očuvala stoljetna tradicija pijenja bikle, pića spravljenog miješanjem mladog vina i mlijeka. Nije poznato otkada se u ovom kraju pije bikla, kao što nije točno određena ni etimologija njezina naziva, međutim, Vrgorac je po njoj poseban jer se na ovom području održala do danas, dok je u većini ostalih područja nekadašnje rasprostranjenosti uglavnom iščeznula, ili nema toliku društvenu važnost za zajednicu.

Kako bi se bikla očuvala, Turistička zajednica Vrgorca je još 1999. pokrenula manifestaciju Biklijadu „u čast lozi i kozi“, na kojoj gosti imaju priliku kušati svježe spravljenu vrgorsku biklu, ali i drugu hranu, pića, te uživati u zabavnom programu, igrama, rekonstrukciji starih običaja kroz folklorni program i slično. Biklijada se održava krajem rujna ili početkom listopada i godinama je bila najmasovnije okupljanje Vrgorčana i njihovih gostiju iz okolnih gradova. Korištenje bikle u turističkoj promidžbi Vrgorca najviše je zaslužno za njezino očuvanje od zaborava.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst