LIČNOSTI Boris Radić (1931.-2023.)

Jučer je u 92. godini života preminuo Boris Radić iz Vrgorca, javni djelatnik i višedesetljetni direktor poduzeća „Braća Rakić“.

Rođen je 4. siječnja 1931. u Kotezima. Tu je pohađao pučku školu, da bi 1941. i 1942. išao u prvi razred Građanske škole u Vrgorcu. Ratna zbivanja zatvorila su školu i duboko utjecala na život njega i njegove ratne generacije, pa je tek 1944. nastavio školovanje u Nižoj realnoj gimnaziji koja je trajala četiri godine s maturom. Poslije pohađa školu za osposobljavanje upravnih službenika u Zagrebu i polaže dva državna ispita. U općinskoj upravi je vršio dužnost načelnika za socijalne poslove, a potom načelnika za privredu i komunalne poslove.

Od 1961. do 1991. bio je direktor poduzeća „Braća Rakić“, najvećeg privrednog subjekta u tadašnjoj općini Vrgorac koji je na svom vrhuncu zapošljavao pet stotina radnika, uglavnom žena, i svojim kvalitetnim proizvodima opskrbljivao ne samo područje cijele Hrvatske i Jugoslavije već i izvozio robu i na tadašnji zapad i istok. Boris je s tim poduzećem bio od početka do kraja, u svim njegovim usponima i padovima. Kao direktor poduzeća „Braća Rakić“ bio je najveći lobist za otvaranje prve gimnazije u Vrgorcu 1963., a koja je kasnije prerasla u Srednjoškolski centar „Tin Ujević“. Uvijek se posebno ponosio otvaranjem gimnazije, a u toj školi je u dva mandata vršio dužnost predsjednika školskog odbora.

U neovisnoj Hrvatskoj Boris Radić je u dva mandata bio potpredsjednik Općinskog pa Gradskog vijeća Vrgorca. U Domovinskom ratu bio je član prvog Kriznog štaba za Općinu Vrgorac, osnovanog u kolovozu 1991. godine.

Nositelj je više društvenih priznanja kao što su općinska diploma za privredu, orden rada sa srebrenim vijencem i orden rada sa zlatnim vijencem, oba dodijeljena od predsjednika Jugoslavije. Dobio je priznanje i plaketu Privredne komore Split za Dalmaciju, zatim priznanje i plaketu Fonda Socijalističke Republike Hrvatske za razvoj nerazvijenih područja i to za rezultate u privredi. Uručena mu je i zahvalnica Gradske glazbe „Ljudevit Bačić“, povodom obilježavanja pedesetogodišnjice toga društva 1987., a potom i Osobna nagrada Grada Vrgorca 2017. godine. Nagrađen je i s dva priznanja od kolektiva poduzeća „Braća Rakić“.

Cijeli svoj život Boris je radio za ovaj narod, dao je sebe u potpunosti za zajednicu i bio jedan od njezinih nosivih stupova. Neka mu je laka vrgorska zemlja koju je toliko poštovao i volio.

Izražavamo sućut obitelji, rodbini, prijateljima i poštovateljima pokojnog Borisa.

Počivao u miru Božjem.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst