Branko Radonić, ‘Vrgorac 1690.’, monografija, 2022.

Knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara Branka Radonića objavljena je 2022. u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata.

Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju.

U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Za prijevod i transkripciju teksta zaslužni su prevoditeljica izv. prof. dr. sc. Maja Bezić i povjesničar izv. prof. dr. sc. Marko Rimac, oboje profesori na Filozofskom fakultetu u Splitu. Lektorica izdanja je Adriana Turić Erceg, naslovnicu je izradio Darko Brkulj, a knjiga je grafički oblikovana i tiskana u tiskari Jafra d.o.o. Solin.

Kontakt e-mail za sve informacije: vrgorac.knjiga@gmail.com ili info@vrgorskestarine.hr .

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst