Portal Vrgorskestarine.hr trajno će se čuvati u Hrvatskom arhivu weba

Za razliku od papira, na kojemu se pisani trag dugo čuva, Internet je u tom pogledu puno manje pouzdan i ako se, na primjer, određeni tekst ne isprinta s nekog portala ili internetske stranice, velike su šanse da je dugoročno zauvijek izgubljen za sve zainteresirane čitatelje ili buduće povijesne istraživače. Društvo prijatelja vrgorske starine od svog osnutka 2018. ima misiju istraživati i čuvati izvore za vrgorsku povijest i u skladu s tim, želimo sačuvati i pisane tragove naših aktivnosti koje objavljujemo na portalu Vrgorskestarine.hr.

Uključili smo se stoga u Hrvatski arhiv weba (HAW), nacionalnu zbirku sadržaja preuzetih s Interneta sa svrhom njihova trajnog čuvanja kao dijela hrvatske kulturne baštine. U HAW-u, koji djeluje pri Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i dio je njezinih Digitalnih zbirki, pohranjuju se publikacije objavljene na Internetu: portali (novinski i tematski), blogovi, mrežna mjesta institucija, organizacija, udruga, događaja, znanstvenih projekata, knjige, časopisi itd. Građa se odabire za katalogizaciju i arhiviranje sukladno kriterijima odabira koje definira NSK. Hrvatski arhiv weba izgrađen je na konceptima selektivnog pobiranja javno dostupnih online publikacija, godišnjeg harvestiranja .hr domene i tematskog harvestiranja sadržaja od nacionalnog značaja.

Hrvatski arhiv weba arhivira samo javno dostupne sadržaje s weba. Velik dio arhiviranog sadržaja je besplatno javno dostupan i moguće ga je koristiti u skladu s propisima Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima: sadržaj se smije citirati, pohraniti na vlastito računalo, ispisati te reproducirati za vlastito, privatno korištenje. Arhivirani se sadržaj ne smije, bez dopuštenja nositelja autorskog prava ili srodnih prava, dalje distribuirati, prerađivati, koristiti u komercijalne svrhe i slično.

Svaka publikacija objavljena u Hrvatskom arhivu weba dio je fonda NSK i ima potpuni bibliografski zapis. Ono što je posebno važno, publikacijama koje su pohranjene u Hrvatski arhiv weba moguće je pristupiti i kada više ne postoje na svojoj izvornoj internetskoj adresi. Arhiviranoj publikaciji može se pristupiti putem Hrvatskog arhiva weba i knjižničnog kataloga NSK, a dostupna je na svojoj izvornoj internetskoj adresi i u Hrvatskom arhivu weba. Na taj se način povećava ukupan broj pristupa građi.

Portal Vrgorske starine pokrenut je 20. listopada 2020. godine i danas broji više od 230 članaka objavljenih u pet rubrika. Dio članaka na portalu prenesen je u listopadu 2020. s bloga Društva prijatelja vrgorske starine. Taj blog je djelovao od travnja 2018. do listopada 2020., odnosno do pokretanja portala.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst