Lada Franić: O Tinovom spomeniku u Vrgorcu

Piše: Lada Franić, književnica

Kao šiljak žrtvovan u masi…
Kad je u Vrgorcu 1991. godine postavljen brončani spomenik Tina Ujevića, rad akademskog kipara Kažimira Hraste, javnost nije baš bila oduševljena izgledom velikoga Tina.
Naime, u Zagrebu i Imotskom spomenik je nekako zaobljeniji, mekši, boemskiji, izgleda kao dobri djedica.
No, je li Tin zaista bio dobri djedica ili je možda ovakav šiljat i bodljikav lik koji je imao ježast karakter?
Je li kipar Kažimir Hraste pogodio srž Tinovoga karaktera?
Je li onaj “djedica” u Imotskom i Zagrebu samo iluzija za turiste? Spomenik u Vrgorcu je uistinu odskakao od očekivanog (no, to je cilj svake umjetnosti, zar ne), ali s vremenom je ‘šiljati’ kip ipak nekako prihvaćen.
Začudan, zamišljen, pogleda uprta u vasionu, strši, stremi zvijezdama, uspravan, nesalomljiv i onda kad ga više nema…
Spomenik je okrenut prema jugu, gleda na predivan krajolik, na polje Buninu kroz koje s vremena na vrijeme nabuja podzemna rijeka Betina i napravi jezero, pogled dalje puca na ogranke Biokova, Rilić, iza kojeg se nalazi Jadran, Brač – rodni otok njegove majke.
Mogli bismo reći kako ovaj spomenik njegove antologijske stihove prikazuje trodimenzionalno.
Iščitavajući, po tko zna koji put njegovo ‘Pobratimstvo’, u zadnjoj strofi naći ćemo odgovor na ovaj šiljati, narogušeni i izoštreni lik našeg dragog pjesnika:

„Ja sam ipak ja, svojeglav i onda kad me nema,
ja sam šiljak s vrha žrtvovan u masi;
o vasiono! Ja živim i umirem u svjema;
ja bezimeno ustrajem u braći.”
(Tin Ujević: Pobratimstvo lica u svemiru, zadnja kitica, Hrvatska revija, 1932.)

P.S. Ovo mjesto, gdje je spomenik postavljen, nalazi se na ulazu u Vrgorac ispod stoljetne kostele, idealno je za fotografiranje (da naslanjujući se na Njega, spoznamo koliko smo maleni. Amen!)

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst