Crtica o rođenju i krštenju Augustina Josipa Ujevića 1891. godine

Nebrojene su knjige, znanstveni i popularni radovi napisani o Augustinu Tinu Ujeviću do današnjih dana. Podosta znamo i o njegovoj biografiji, a onaj dio koji se tiče Tinovih najranijih godina u Vrgorcu stigao je iz pera samog pjesnika.

„Rodio sam se u Vrgorcu prije punih 46 godina, na dan 5. jula (srpnja) 1891, i nagađam da je bila subota, oko pet sati izjutra. Bio sam treće dijete, ali je moja jedna sestra umrla već u djetinjstvu, pa ne mogu da je pamtim. U Vrgorcu nisam bio svojih četrdeset godina. Rodio sam se u kuli Cukarinovića, koja je 1912. trebala zbog trošnosti biti oborena“, zapisao je Tin.

Ali što službena dokumentacija kaže o njegovim prvim danima nakon rođenja, u Vrgorcu?

Dječak Augustin Josip Ujević rođen je u nedjelju 5. srpnja 1891. godine oko 7:30 sati u Vrgorcu. Primalja koja ga je donijela na svijet zvala se Anđelija [Angjelia] Klaričić. Upisan je u matičnu knjigu rođenih kao zakonito dijete Ivana Ujevića i Jerke Livačić, vjenčanih 4. ožujka 1886. godine u Milni na otoku Braču. Dječaka je krstio vrgorski župnik fra Ante Staničić 22. srpnja 1891. godine, a kumovi su mu bili župnik Dusine don Josip Luetić i općinski tajnik Josip Kukulj, inače značajne i moćne ličnosti tadašnjeg Vrgorca, akteri tzv. „Vrgorskog procesa“ deset godina kasnije. Nažalost, u matičnoj knjizi rođenih se ne navodi kuća u kojoj je rođen veliki pjesnik, iako je on zapisao da je to bila Cukarinovića kula.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst