Stara razglednica Kozice

Tijekom austrougarske uprave u Vrgorskoj krajini izdan je određeni broj razglednica Vrgorca. Za to su uglavnom zaslužni lokalni trgovci koji su ih uključivali u prodajni asortiman svojih trgovina što je, s obzirom na popularnost slanja razglednica tada, bila logična poslovna odluka. Jedna od najpoznatijih razglednica toga doba prikazuje skupinu Vrgorčana na Pijaci oko 1912. godine i ona krasi zaglavlje našega portala. U tom zlatnom dobru razglednice gotovo svako mjesto u Dalmaciji je imalo svoje kartoline, a mnoge su slanjem u dijasporu dospjele i u najudaljenije kutke kugle zemaljske.

Jedna od najrjeđih razglednica na vrgorskom području je ona koja prikazuje selo Kozicu, na mjestu gdje se spajaju Napoleonova cesta prema Podgori i Napoleonova cesta na trasi Rašćane – Vrgorac.

Nije nam poznato zašto je ova razglednica tako rijetka (posjedujemo samo digitalnu kopiju), ali pretpostavljamo da je izdana u malom broju primjeraka i, što je možda još važnije, zapadni dio Vrgorske krajine, pa tako i selo Kozica teško su stradali tijekom Drugog svjetskog rata i rijetko koja kuća je ostala nezapaljena i s krovom. U tim silnim paljevinama koje su pratile svaku ofenzivu stradala je i imovina mještana Kozice, a s njome vjerojatno i pokoja sačuvana razglednica toga mjesta.

Kozica također ima veliku dijasporu, kako onu stariju koja je nastajala od kraja 19. stoljeća do Drugog svjetskog rata, tako i mlađu stvaranu poslije rata. Kozičani žive u obje Amerike, u Australiji, Novom Zelandu, diljem Europe, a u Hrvatskoj najviše na Makarskom primorju i Splitu. Moguće da su i u tom korpusu dijaspore sačuvani pojedini primjerci ove razglednice.

Sama Kozica, predivno selo bogate povijesti, koja se spominje još u Kreševskoj povelji 1434., danas broji nekoliko desetaka stalnih stanovnika, a neki koji žive na obližnjem primorju sve češće obnavljaju svoju starinu u selu. Možda se poneki primjerak razglednice nalazi tu, ali tijekom dosadašnjih istraživanja nismo je uspjeli pronaći.

Ukoliko bilo tko od čitatelja posjeduje austrougarski original razglednice Kozice, bili bi zahvalni da nam se javite na e-mail: vergoraz@gmail.com ili info@vrgorskestarine.hr .

Unaprijed hvala.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst