Metalne značke iz Vrgorca – jedinstveni simbol jednog vremena

U vrijeme bivše Jugoslavije bila je vrlo razvijena kultura izdavanja i skupljanja metalnih znački. Izrađivale su se za najrazličitije svrhe i prilike, a njihov značajan udio odnosi se na brojna poduzeća i društvene organizacije. Ni Vrgorac nije mimoišla ta moda pa je iz ovog vremena ostalo barem desetak znački u više varijanti.

U tom pogledu najaktivnija je bila „Braća Rakić“, tada najveće poduzeće u Vrgorcu koje je proizvodilo trikotažu i galanteriju i na vrhuncu svoga postojanja zapošljavalo 500 radnika. „Braća Rakić“ je izradila barem pet-šest varijanti značke s prikazom grba tog poduzeća. Značke je izrađivalo i “Vodoprivredno poduzeće”, ali u Vrgorcu se po domaćinstvima mogu pronaći i značke splitskog “Dalmastroja” koji je u Vrgorcu imao svoj pogon. Osim poduzeća, značke su izdavala i razna udruženja. Posebno je lijepa značka Nogometnog kluba POŠK osnovanog 1979., na kojoj se nalaze i simboli tog područja – list vinove loze i Jezero. Sačuvana je i značka Društva prijatelja Sutjeske te Gradskog orkestra „Ljudevit Bačić“. Ova posljednja izdana je povodom pedesete obljetnice djelovanja Glazbe 1987. godine.

Nije isključeno da postoje i drugi primjerci znački s područja Vrgorca koji nam zasad nisu poznati. To su zaista divni primjerci lokalne memorabilije koji se već odavno više ne sakupljaju. Štoviše, građani ih često bacaju ili se lako zagube. Ako i vi imate primjerke s motivima Vrgorca, a nisu vidljivi na fotografiji iznad, javite nam se. Ukoliko vam ne trebaju, rado ćemo ih preuzeti i obogatiti ovu jedinstvenu zbirku.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst