Otvorenje Zdravstvene stanice Vrgorac 1965. godine

Zdravstvena stanica Vrgorac, vjerojatno 60-ih godina 20. stoljeća (izvor: Vrgorac nekad)

Neadekvatna zdravstvena skrb građana na području općine Vrgorac i susjednih sela nakon Drugog svjetskog rata uvelike je poboljšana 1965. godine kada je otvorena novoizgrađena Zdravstvena stanica Vrgorac. Izgrađena je na platou iznad ceste na izlazu iz Vrgorca prema Vinima. Dotad je zdravstvena stanica djelovala u skučenim uvjetima Zadružnog doma. Prvi poslijeratni rentgen stigao je u Vrgorac tek 1955. godine.

Zdravstvena stanica, u čiju su izgradnju uložena 63 milijuna dinara, svečano je otvorena 26. prosinca 1965. godine. Na svečanom otvaranju govorio je upravitelj Stanice dr. Miroslav Planjar, a objekt je presijecanjem vrpce svečano otvorio predsjednik Skupštine Općine Dominko Nizić.

Zdravstvena stanica imala je dvije ambulante opće prakse, savjetovalište za majku i dijete, moderni laboratorij na kojemu su se mogle vršiti gotovo sve potrebne pretrage, rodilište, stacionar sa 20 ležaja, higijensko-epidemiološki odsjek i stomatološku ambulantu.

Tijekom otvaranja Zdravstvene stanice posebno je naglašena važnost novog rodilišta jer je Vrgorac imao najveći prosjek smrtnosti dojenčadi, pa je u 1965. godini umrlo 111 dojenčadi, a bilo je čak 44% nestručno obavljenih porođaja.

U vrijeme otvaranja Zdravstvene stanice, u Vrgorcu su bila zaposlena tri liječnika i veći broj medicinskih sestara i bolničara. Organizirana je i specijalistička služba i sedam zdravstvenih punktova u Zavojanima, Kozici, Dragljanima, Rašćanima, Poljicima, Draževitićima i Orahu. Kroz 1965. diljem krajine održano je 500 predavanja iz polja zdravstva i izvršeno je 26 tisuća liječničkih pregleda.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst