Buće, balote. Igra dalmatinskih malih mista i njihovih ljudi i danas se čuva i njeguje u vrgorskom kraju. Igraju je i stari i mladi, i ne postoji selo u našem kraju bez barem nekoliko igrališta ili zogova i vrsnih igrača. A i nema ništa lipše nego kad se u litnjim sparnim poslijepodnevima i večerima „baci koja na buće“ pa se začuje žamor, glasovi, dozivanja, dalmatinski temperament. Buće su naša vrijedna nematerijana baština i trudimo se sačuvati je pa i kroz ovakve kratke video klipove.

Buće ili balote, bulo ili bulin, kibici, mirenje punata, smiranje, valjanje, šponda, bumbiz, svega onoga što buće jesu uhvaćeno je u par kadrova ovog filma snimljenog rane jeseni 2020. godine na tradicionalnom turniru Ivica Stanković u Kotezima ili ukratko, na bućama kod Bege.

Film o bućama dio je ciklusa kratkih dokumentaraca u projektu koji provodi Turistička zajednica Vrgorac s ciljem valoriziranja bogate nematerijalne kulturne baštine Vrgorca. Film je snimio i montirao Studio Idearium iz Ploča.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst