[film] Filip Gašpar – pletač iz Umčana

Ostalo je još svega nekoliko pletača u Umčanima, selu koje se nekada nalazilo pokraj Vrgorskog jezera, danas smještenog na rubovima našeg plodnog polja zvanog Jezero, a krtoli, krtočići, demežane, vršve, pa čak i mriže čuvaju njegove najljepše priče. Priče polja, priče nekadašnjeg jezera, priče bogate povijesti i života. Sve te priče i vještine kroz svoje ruke njeguje Filip Gašpar.

Film “Pletač iz Umčana” dio je ciklusa kratkih dokumentaraca u projektu koji provodi Turistička zajednica Vrgorac s ciljem valoriziranja bogate nematerijalne kulturne baštine Vrgorca. Film je snimio i montirao Studio Idearium iz Ploča, a razgovor vodila Željka Opačak (TZ Vrgorac).

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst