Crtica za povijest poduzeća “Budućnost” Vrgorac

Dio radnika poduzeća “Budućnost” snimljen u Vrgorcu 1955. godine (izvor: Vrgorac nekad)

Krajem prosinca 1953. godine provedena je reorganizacija trgovačke mreže u metkovskom kotaru. Kako je vrgorska općina u prvoj polovici 50-ih godina 20. stoljeća dijelom potpadala pod metkovski, a dijelom i makarski kotar, ova se reorganizacija ticala i Vrgorca. Naime, od postojećeg trgovačkog poduzeća „Razvitak“ iz Metkovića formirano je šest trgovačkih poduzeća, od čega tri sa sjedištem u Metkoviću, te po jedno u Kardeljevu (današnjim Pločama), Opuzenu i Vrgorcu. Nova metkovska trgovačka poduzeća nazvana su „Dalmacija“, „Predolac“ i „Nova trgovina“, u Opuzenu formirano je trgovačko poduzeće „Posrednica“, ime poduzeća u Kardeljevu ne znamo, dok je u Vrgorcu stvoreno trgovačko poduzeće „Budućnost“. Od 1. siječnja 1954. sva su ta poduzeća sa svojim trgovinama počela samostalno poslovati.

Iz fragmentarnih izvora kojima raspolažemo (ne znamo je li ikakva arhiva poduzeća uopće sačuvana), rad „Budućnosti“ pratimo kroz cijelu prvu polovicu 60-ih godina 20. stoljeća. Ukoliko znate više o radu ovog, danas zaboravljenog vrgorskog poduzeća ili imate fotografija i dokumenata o njemu, javite nam.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst