U večeri na 1. svibnja u Vrgorskoj krajini se pali PROCVIT, odnosno krijes. Radi se o prastarom običaju koji svoje podrijetlo zasigurno ima u davnim vremenima, a slavi proljeće, cvjetanje, plodnost. U ovom kraju se prije Drugog svjetskog rata izvodio dvaput godišnje: u sumrak uoči blagdana Svetoga Ivana (ljetnoga) i u noći pred Međunarodni praznik rada – Prvi maj.

Procvit o Svetom Ivanu spominje u svom tekstu o Vrgorcu iz 1896. i vrgorski učitelj Ivan Ujević, otac pjesnika Tina Ujevića, nazivajući ga svijetnjak i prosvjeta.

U tim prilikama bi se donijelo drveta na glavice naših brda pa bi se ta drva zapalila i pritom pazilo da ne bi došlo do požara. Procvit se tada palio na Maskari, na Gradini, na Radoviću na glavici poviše Koteza, te drugim mjestima Vrgorske krajine. Smjesa za paljenje bi uključivala lug, piljevinu i naftu. Osim samog običaja, zanimljivo je i njegovo ime – procvit, koje se rijetko pojavljuje u drugim dijelovima Dalmacije.

Zadnjih godina procvite bilježimo u većini sela Vrgorske krajine.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst