Na današnji dan prije 330 godina Vrgorac je oslobođen od Osmanlija

Na današnji dan prije 330 godina Vrgorac je oslobođen od osmanlijske uprave. Dogodilo se to tijekom Morejskog rata, u vrijeme generalnog providura Alessandra Molina i to zajedničkim naporima mletačke vojske i lokalnog stanovništva ovog dijela Dalmacije (posebno Neretve i primorja) te zaostroških franjevaca od kojih je potekla i inicijativa za ovu akciju.

Vojska je prebačena iz Zaostroga preko biokovske gore Rilić prema Vrgorcu u vrijeme kada je vrgorski dizdar s većinom posade bio odsutan, a polja kojima bi mogla doći pomoć poplavljena. Vrgorska osmanlijska posada pružila je mletačko-morlačkoj vojsci snažan otpor i tek kada su uvidjeli da im pojačanja neće moći stići i da će Mlečani aktivirati eksploziv na zidu tvrđave, predali su svoje položaje. U skladu s dogovorenim uvjetima predaje, Gradinu su napustila 34 osmanlijska vojnika s vlastitim oružjem i prtljagom te su otpraćeni do Ljubuškog. Time je završena dvostoljetna osmanlijska uprava nad Vrgorcem i Gorskom župom, koja je uspostavljena još krajem 15. stoljeća.

Društvo prijatelja vrgorske starine obilježilo je dvije prošle obljetnice skromnim aktivnostima. Povodom ove, 330. obljetnice oslobođenja izvjesili smo dva natpisa duga 5,5 metara na Domu Svete Katarine u Vrgorcu. Ovim natpisima htjeli smo podsjetiti na veliku obljetnicu i događaj koji je kamen temeljac današnjeg Vrgorca. U isto vrijeme sjetili smo se i svetice Katarine Aleksandrijske kojoj su Vrgorčani u prošlosti pridavali mnogo pozornosti jer je na taj dan Vrgorac oslobođen od Osmanlija, a čemu svjedoči i samo ime doma časnih sestara iz 1934. godine na kojemu su natpisi i izvješeni.

Za ovu jubilarnu godinu bilo su planirane brojne aktivnosti koje se nažalost nisu mogle održati zbog pandemije koronavirusa COVID-19, međutim, ovaj veliki jubilej ćemo nastaviti obilježavati sukladno okolnostima sve do kraja 2020. godine.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst