Kod škole u Rašćanima postavljen miljokaz 400. kilometra stare francuske i austrijske ceste

Mjesni odbor Rašćane i Hrvatsko planinarsko društvo Čubrijan iz Rašćana izvršili su projekt postavljanja miljokaza 400. kilometra stare francuske i austrijske ceste na lokaciji kod zgrade područne škole u Rašćanima.

Naime, za vrijeme francuske uprave 1807. francuska cesta je prošla kroz Rašćane. Ona će se na koncu protezati od Ljubljane, preko Rijeke, Zadra, zaleđa Splita, dalje preko Turije i Vrgorca prema Metkoviću i Dubrovniku. Dužina ceste prikazivana je u miljama. Dolaskom austrijske vlasti dužina ceste počela se prikazivati u kilometrima. Od austrougarske pa poslije Kraljevine SHS, dionice ceste su se mijenjale. Posljednja izmjera bila je od Sušaka kraj Rijeke do centra Rašćana (ispred škole) i iznosila je ravno 400 km.

Prema riječima inicijatora projekta, predsjednika MO Rašćane i potpredsjednika Društva prijatelja vrgorske starine Matka Bašića, ove informacije potvrđuju originalni kameni stupovi miljokaz 398. kilometra pronađen i sačuvan kod raskrižja Čelj-Njivice i miljokaz 399. kilometra, sačuvan kod raskrižja za Bašiće. Tako da je ispred škole bio postavljen stup s oznakom 400. kilometra koji nažalost ostao zatrpan prilikom rekonstrukcije ceste 1976. godine.

Projekt su na terenu izvršili Matko Bašić, Ante Erceg Glin, Ivan Bašić, Vid Ožić Bebek i Dražen Tolić.

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst