Gradsko vijeće Vrgorca podržalo kupnju Pervanovih kuća i zemljišta na Pijaci i Korzu za 1,03 milijuna kuna

Pervanove kuće i Pijaca 60-ih godina 20. stoljeća (izvor: FB Vrgorac nekad)

Gradsko vijeće Vrgorca na svojoj je 35. sjednici 3. studenoga većinom glasova prihvatilo prijedlog gradonačelnika Ante Pranića za kupnju kompleksa Pervanovih kuća u samom centru Vrgorcu, na Korzu i Pijaci, izgrađenih prije više od stoljeća. Gradonačelnik je ovime ovlašten za potpisivanje kupoprodajnog predugovora s trenutnim vlasnicima nekretnine: Jagodom Sulić i Ognjenom Pervanom iz Sarajeva, Snježanom Miljak iz Splita, Žuborkom Barin iz Sesveta i Andreom Barin iz Zagreba.

Kompleks Pervanovih kuća čini jedna zgrada s prizemljem, dva kata i potkrovljem, druga zgrada s prizemljem i potkrovljem i zgrada prizemnica, sve na zemljištu ukupne površine 1.063m2. Vlasnici su nekretninu prošle godine stavili u prodaju po cijeni od 1,6 milijuna kuna, ali su na koncu pristali na ponudu Grada od 1,03 milijuna, temeljenu na procjeni ovlaštenog sudskog vještaka Ivana Bilote iz Trogira.

Glasovima devet vijećnika vladajuće većine uz protivljenje dijela oporbe, donesena je i odluka da se kupnja kompleksa financira kroz dugoročni kunski kredit u iznosu od 1,1 milijun kuna podignut kod Erste&Steiermarkische bank d.d. s rokom otplate na sedam godina i s godišnjom fiksnom kamatom od 2%. Time bi se na kamate utrošilo ukupno 78.984,61 kuna, dok je kredit osiguran kroz zadužnicu Grada Vrgorca.

Ova odluka Gradskog vijeća epilog je dvije godine dugog pregovaranja s vlasnicima kompleksa koji je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa desetljećima stajao napušten. Potpisan je ranije sporazum nasljednika i Grada Vrgorca, a potonji će nakon kupnje jedinstvenim urbanističkim rješenjem na temelju javne rasprave definirati konačnu namjenu Pervanovih kuća.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst