Društvo za poljepšanje varoši Vrgorac

Dana 8. listopada 1908. godine Namjesništvo za Dalmaciju u Zadru odobrilo je statut DRUŠTVA ZA POLJEPŠANJE VAROŠI u Vrgorcu. Upravu društva činili su Jure Pervan (predsjednik), Frane Franić (prvi direktor), Mate Martinac (drugi direktor), Toma Roglić (tajnik) i Julije Franić (blagajnik).

U prvoj godini postojanja, 1908., Društvo za poljepšanje varoši prijavilo je 80 članova, a sljedeće godine ih je već 96. Međutim, organizacija, kao i toliko druge u Vrgorcu kroz povijest, nije drugo trajala i već iza 1910. više nema podataka o njezinoj upravi. Osim podataka o osnivanju, zasad nisu pronađene neke detaljnije informacije o djelovanju ovog društva, iako se naslućuje da su njegove aktivnosti bile usmjerene prema promišljanju o izgledu Pijace i Gradskog parka.

Nadamo se i vjerujemo da će Društvo prijatelja vrgorske starine biti njegov dostojan, a i dugoročniji nasljednik.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst