Zašto je Napoleonova cesta prošla kroz Vrgorac?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Zašto je Napoleonova cesta početkom 19. stoljeća izgrađena baš kroz Vrgorac, odnosno unutrašnjost Dalmacije, a ne preko obale? Vrijeme je to kada francuskoj upravi u Dalmaciji na obali stalno prijeti opasnost od napada britanskih i ruskih ratnih brodova. Kakve to veze ima s cestom, objasnio je u svojim memoarima sam francuski vojni upravitelj Dalmacije i kasniji guverner Ilirskih provincija maršal Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont (1774-1852.).

„U trasiranju ceste mogli smo izabrati dva različita pravca: slijediti obalu počevši od Splita, proći kroz gradove Omiš i Makarsku, ili pak od Knina zaći u dolinu Cetine, proći kroz Sinj, prijeći Cetinu u Trilju i stići do Neretve preko prijevoja Turije, nastaviti pustom dolinom što vodi u Vrgorac prolazeći iza Vrulje i Biokova. Prvi pravac koji je odgovarao stanovništvu i bio dostupniji uobičajenim potrebama imao je nedostatak što bi slijedeći neposredno morsku obalu bio izložen djelovanju ratnih brodova smještenih u kanalu. Zato ne bi bio upotrebljiv, osim ako se ne bi imala prevlast na moru. Kako se cesta gradila upravo iz tih razloga, morali smo dati prednost vojnim potrebama“.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst