Obavijest o vjenčanju 1926. godine

Jeste li znali da su se nekada obavijesti o vjenčanjima tiskale u dnevnim novinama? Nisu to mogli priuštiti svi parovi, ali oni koji jesu, na takav su način vrlo brzo mogli obavijestiti javnost svoga grada i pokrajine da su se vjenčali.

Tako je bilo i u slučaju vjenčanja Milke Roje i dr. Nike Ivanovića. Milka je bila kćer zidara i trgovca Jakova Roje sina Franina koji je pred kraj 19. stoljeća stigao u Vrgorac, izgradio veliku dvokatnicu na Pijaci (kuća u kojoj su danas kafići Pivac i Afro) i u njoj otvorio trgovinu mješovite robe. Jakov je imao dva sina i dvije kćeri, od kojih je jedna bila spomenuta Milka. Njezin suprug, dr. Niko Ivanović bio je podrijetlom iz Janjine na Pelješcu, a u Vrgorcu je službovao kao sudac.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst