Suha špina dragljanske česme iz 1932. godine

U našemu kraju postoji mnoštvo predivnih primjera materijalne kulturne baštine koji kao i arhivi svjedoče bogatstvu i dinamičnosti povijesti Vrgorske krajine kroz stoljeća. Poneki se uredno održavaju od strane mještana ili lokalne samouprave, dok su drugi zarasli u travu ili pretrpjeli velika oštećenja protjecanjem vremena ili rušilačkim djelovanjem čovjeka. Sva ta bogata kulturna baština se sustavno ne održava kroz neki lokalni program, ne postoji njezin jedinstveni popis s detaljnim opisom za potrebe ustanova lokalne samouprave, njezina se povijest također sustavno ne istražuje, a još manje prezentira građanstvu, pogotovo najmlađima koji su u sklopu svoga školovanja lišeni detaljnih informacija o baštini svojih pradjedova. Ovo posljednje je možda i najveći problem, pa je proučavanje i prezentacija takve baštine, između ostaloga, jedan od ciljeva Društva prijatelja vrgorske starine.

Iako se iznad napisano može odnositi na sva razdoblja i sva polja ljudske djelatnosti i života iz kojih ta baština potječe, pogotovo su u lošem stanju naše česme. Slabo se održavaju, većina je teško oštećena ili voda u njima ne teče i one su eklatantan primjer nemara lokalne zajednice. Jedna od takvih je česma u Dragljanima, izgrađena 1932. godine. Svečanost njezina otvaranja privukla je brojne lokalne ličnosti i stanovnike ovoga kraja, što samo po sebi govori koliko je tadašnji narod bio lišen dostupne pitke vode i koliko joj se radovao. Mi danas živimo u dobu vodovoda i začas se zaboravilo kako je nekada izgledala borba za pitku vodu.

Ova česma, smještena u Dragljanima odmah uz Napoleonovu cestu, desetljećima je korištena i uspjela je odoljeti i čovjeku i prirodi. Međutim, jednom prilikom je kamion oštetio dio njezina ogradnog zida, a zatvorena je i voda, što je zaista velika šteta, ne samo za mještane, nego i za putnike namjernike, vozače i posebno bicikliste kojih je sve više na ovom području, da stanu, odmore u hladovini i rashlade se pitkom i čistom vodom s padina planine Mihovil. Česma je nakon posljednjeg oštećenja obnovljena uz pomoć lokalnih dragljanskih i zavojanskih dobrotvora 2011. godine. Vrijeme je da voda iz ove česme ponovno proteče, a da se njezina povijest sustavno istraži.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst