Vergolas i Zlatarica Vrgorska

Predivna je stvar kada se povijest Vrgorske krajine koristi u radu naših poljoprivrednika, i to od svega srca podržavamo!

U ovom slučaju se to odnosi na imena dvaju vina koja proizvode braća Boris i Dario Gašpar iz Umčana – Zlatarica Vrgorska i Vergolas.

Koristeći povijesno vrgorsko ime, uz obradu njegove talijanske inačice (Vergoraz – Vergolaz) iz vremena Mletačke Republike, a i prije toga, Gašpari su najbolje dočarali autohtonost naših lokalnih sorti vinove loze. Osim toga, ponovnim oživljavanjem autohtone sorte Zlatarice Vrgorske, Dario i Boris čuvaju poljoprivrednu baštinu našega kraja.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst