Molitva svetoj Katarini

Ova 2020. godina simbolična je za grad Vrgorac koji slavi veliku okruglu 330. obljetnicu oslobođenja. Na svetkovinu svete Katarine Aleksandrijske 1690. godine Vrgorac je oslobođen od dva stoljeća duge osmanlijske vlasti, a upravo tim događajem Vrgorčani su svetu Katarinu prepoznali i prihvatili kao svoju zaštitnicu i utjecali joj se u svojim poteškoćama, potrebama i zahvalama. Kao zanimljivost u ovom vremenu COVID-19 navodimo predaju koja govori da su mještani Vrgorca utjecanjem ovoj svetici u dva navrata bili zaštićeni od kuge.

Kip svete Katarine Aleksandrijske, izrađen prema staroj slici svetice koja je sačuvana u sakristiji župne crkve u Vrgorcu, blagoslovio je Sveti Otac Frane 20. travnja 2016. godine na audijenciji u Vatikanu.

Molitva svetoj Katarini: Bože, ti si Mojsiju dao Zakon na vrhu gore Sinaja, i na istom mjestu na čudesan način smjestio po svetim anđelima tijelo blažene Katarine djevice i mučenice. Daj, molimo, da po njezinim zaslugama i zagovoru zavrijedimo doći do brda koje je Krist. Koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst