Zavičajni govor u tekstovima učenika

Nekada su učenici u školama bili poticani na literarno i likovno izražavanje vezano za njihovu starinu i baštinu, ponajviše lokalni govor i običaje njihovih predaka. Za ovu priliku objavljujemo literarne radove dviju učenica Osnovne škole „Ante Martinac“ Vrgorac, objavljene u 8. broju školskog lista „Školska Oaza“ iz 1991. godine.

Učenica 7.a razreda Ornela Delić zapisala je dijalog s majkom prepun lokalizama našeg zavičajnog govora, a ispod je dodala i rječnik. Učenica istog razreda Ana Pivac napravila je također dijalog na lokalnom govoru, ali sa svojom bakom koja opisuje pečenje kruha.

Ovi vrlo zanimljivi literarni radovi se mogu na sličan način raditi i danas, barem dok još ima starijih ljudi koji u svome govoru koriste mnogo starih zavičajnih riječi.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst