247. obljetnica dolaska Alberta Fortisa u vrgorski kraj

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U listopadu se navršilo točno 247 godina od posjeta talijanskog putopisca i prirodoznanstvenika ALBERTA FORTISA (1741.-1803.) Vrgorskoj krajini. Njegov opis Vrgorske krajine – kraja i naroda, jedan je od najboljih u našoj povijesti. Radi se dakako o tekstovima koje je objavio u svome djelu Viaggio in Dalmazia ili prevedeno Put po Dalmaciji izdanom u dva sveska u Veneciji 1774. godine. Knjiga je plod putovanja u Dalmaciju koje je obavio od 1771. do 1773. godine. Djelo je potaklo značajan interes europske intelektualne i kulturne scene željne novih znanja o nepoznatom i neobičnom, o narodima koje nije iskvarila civilizacija.

Inače, prvo putovanje Alberta Fortisa na istočnu stranu Jadrana dogodilo se još 1765. godine, a u Vrgorsku krajinu stigao je na svom trećem putovanju, i tu je obitavao od 20. do 23. listopada 1772. godine. U svom djelu Fortis je na tri mjesta spomenuo svoj posjet Kokorićima i okolnim krajevima Vrgorske krajine. 

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst