Cosizza Nuova, Vrgorska Poljica, Poljica Kozička

Najsjevernije selo Vrgorske krajine – Poljica Kozička bilo je prije stotinjak godina jedno od najmnogoljudnijih naselja našega kraja. Tako je popis stanovništva iz 1910. godine u ovom selu izbrojao 1184 stanovnika.

Tijekom mletačke uprave u Vrgorskoj krajini, selo Kozica pisano je u svom talijanskom obliku kao Cosizza, i to Cosizza vechia, odnosno Stara Kozica, dok su Poljica Kozička nosila ime Cosizza nuova, ili Nova Kozica.

Ta imena možda su vezana za Morejski rat (1684.-1699.) i Mir u Srijemskim Karlovcima iz 1699. kada je granica Osmanlijskog carstva i Mletačke Republike određena sredinom Vrgorske krajine, uzduž planine Mihovil, pa je Kozica bila mletačka, a Poljica ostala osmanlijska.

Nakon slijedećeg rata, Malog ili Sinjskog rata (1714.-1718.) i Požarevačkog mira iz 1718. godine Poljica su također postala mletačka, a nova granica Venecije i Osmanlija povučena je istočnije od Poljica, tamo gdje je i danas granica Dalmacije i Hercegovine.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst