Stoljetni grafit na Pijaci

Na manjoj od dvije Pervanove kuće u Vrgorcu, objektu sa svih razglednica Pijace u posljednjih stotinu godina stoje drveni prozori, a na jednom od njih jedva se vide upisana dva imena: Joze Kapović i Miro Katavić, te godina 1910.

Radi se o dva prijatelja rođena 1910. godine i koji su kao dječaci negdje 1920-ih godina zapisali svoja imena na drvenom prozoru. Obojica su odrasla, otišla u Drugi svjetski rat iz kojega se jedan nije vratio. Desetljećima kasnije preminuo je i drugi, ali potpisi dvojice vrgorskih dječaka s Pijace stoje na istom mjestu i danas, gotovo stoljeće nakon što su zapisani.

U međuvremenu je prohujalo nekoliko država, stotinu zima i stotinu ljeta, tisuće pljuskova i zvizdana, a pored grafita su prošli gotovi svi Vrgorčani koji su ovdje živjeli u zadnjem stoljeću. Ali, tek upućeni su primijetili i zapamtili grafit te njegovo značanje.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst