Izložba “Vrgorska poljoprivreda nekad” 31. svibnja – 2. lipnja 2019.

Dragi pratitelji i prijatelja Društva prijatelja vrgorske starine, prošli tjedan je za nas bio izuzetno ispunjen aktivnostima, pa nakon što su se slegnuli dojmovi odlučili smo zapisati par rečenica o našoj izložbi „Vrgorska poljoprivreda nekad“.

Izložba je otvorena u Galeriji Društva prvog dana festivala ‘Dani Dalmatinskog pršuta i vina’, u petak 31. svibnja. Četvrto izdanje ove manifestacije, prvi put u Gradskom parku u Vrgorcu, bilo je dosad najbolje, a imalo je i svoju kulturnu notu kroz našu izložbu. Ona se sastoji od ukupno 28 panela na kojima se nalazi 31 povijesna fotografija s prikazom najrazličitijih aktivnosti iz polja poljodjelstva, stočarstva i vezanih obrta u Vrgorskoj krajini kroz 20. stoljeće. Sve fotografije se nalaze u privatnim albumima autora i građana Vrgorca. Uz fotografije, posjetitelji su mogli pogledati i četverominutni privatni film ‘Trgačina’ Davora Jelavića koji prikazuje berbu grožđa u Kotezima i Rastoku 1971. godine. Predstavljen je i izložbeni katalog na 12 stranica u kojemu su objavljeni brojni dosad nepoznati podaci iz povijesti vrgorske poljoprivrede pronađeni u hrvatskim arhivima.

Izložbu su svečano otvorili autor i predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić, direktorica Turističke zajednice Vrgorca Željka Opačak i tajnica Društva te knjižničarka Osnovne škole ‘Vrgorac’ Adriana Turić Erceg. Na otvaranju je prisustvovalo nekoliko desetaka Vrgorčana i njihovih gostiju, među kojima gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać, predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Ante Šošić, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, gradonačelnik Knina Marko Jelić, ravnatelj Srednje škole ‘Tin Ujević’ Josip Gašpar, direktorica Poduzetničkog centra Vrgorac Milka Beus, vinar Dario Gašpar, bivši ministar pravosuđa i metkovski sudac Ante Šprlje, chefovi Udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) predvođeni poznatim Stevom Karapamdžom i brojni drugi.

U tri festivalska dana posvećena pršutu i vinu našu izložbu posjetilo je tri stotine građana Vrgorca i naših gostiju iz Hrvatske i inozemstva (Njemačka, Rusija…)! Podijelili smo više stotina izložbenih kataloga, a mnogi su se upisali i u knjigu dojmova. Hvala svima na posjeti, podršci, donacijama i nadasve na lijepim riječima koje ste nam podarili nakon razgledavanja izložbe!

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst