Kako je u Vrgorcu 1934. godine proslavljen Majčin dan

Večernjim programom za najširu publiku, u Vrgorcu je 14. svibnja 1934. godine svečano proslavljen Majčin dan. Učenici Građanske škole Vrgorac održali su u Sokolskom domu vrlo posjećenu priredbu koja je ocijenjena kao najuspješnija dotad u Vrgorcu.

Na početku večeri, direktor Građanske škole Ljubo Novak pozdravio je prisutne i održao predavanje o majci. Iznio je sve odlike koje rese jednu majku, a njegovo je predavanje „izazvalo dubok dojam u publici“. Potom su učenice Katja Rosi i Katica Franić vrlo lijepo otpjevale pjesmu „Mila moja majko“, nakon čega je učenica Franić recitirala pjesmu „Majci“ od Đure Arnolda.

U nastavku programa, četiri para učenika i učenica su vrlo uspješno izveli Makedonsko kolo za što ih je publika nagradila burnim pljeskom. Zatim je učenički zbor otpjevao rukovet pjesama, dok su spomenuta četiri para odigrala „Crnogorsko kolo“. Na zahtjev publike, učenice Rosi i Franić su vrlo lijepo otpjevale pjesmu „Stara majka“.

U drugom dijelu programa učenici su „vrlo lijepo i savjesno“ izveli igrokaz „Pepeljuga“ od Širole. Sa „mnogo uživljenosti i dara“ igrale su učenice Katja Rosi, Katica Franić i Eleonora Tolić. Iza „Pepeljuge“ nastavljen je program te je prikazana živa slika „Sloga“. Težaka u narodnom odijelu igrao je F. Radić, obrtnika Mladen Hrstić, a umornog radnika učenik Ilić. Ulogu vile sa pjevanjem odigrala je već spomenuta učenica Rosi. Kasnije je prikazan igrokaz „Majci u čast i slavu“ u dvije slike, što je bila posljednja točka te večeri.

Prema novinskom izvještaju s te večeri, zasluge za „ovu divnu proslavu majčinog dana“ imali su nastavnici Ljubo Novak, Vera Antunović, Cecilija Jurinić te gospođa Novak i gospodin Zaninović koji „su uložili mnogo ljubavi, truda i volje da ova proslava ispadne što svečanije“. Priredba je za građane bila besplatna, ali mnogi su dali svoje donacije.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst