“Udruženje sadioca duhana u makarskom i metkovskom političkom kotaru”

Godine 1924. u Vrgorcu je osnovano “Udruženje sadioca duhana u makarskom i metkovskom političkom kotaru”. Udruženje je imalo sjedište u Vrgorcu, a osnovano je na poticaj poljoprivrednika iz sela Orah, zainteresiranih povezati sve saditelje duhana na poljima oko Vrgorca. Zanimljvo je da 95 godina kasnije postoje slične inicijative na istom prostoru, ali samo u zaštiti jagode. Povijest je stvarno predivna!

Udruženje je imalo više ciljeva svog postojanja:
– upoznavanje i širenje razumnog obrađivanja duhana među članovima;
– posredovanje kod vlasti za nabavku alata i ostalog potrebnog za uzgoj duhana;
– nabavka životnih potrepština članova u vidu namirnica, žita, kave, soli, šećera, odjeće, obuće, alata… na način da se mogu podmirivati iz prve ruke i po najjeftinijim cijenama za članove;
– pružanje savjeta i zaštite članova u svakoj potrebi i učinjenoj nepravdi;
– posredovati kod vlasti te izrađivati predstavke na zakonodavna i upravna tijela kako bi se podigla proizvodnja duhana i poboljšalo gospodarsko i materijalno stanje saditelja duhana.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst