Održan Križni put vrgorske župe stazama kroz Buninu

Grupa vjernika i poštovatelja starine vrgorske župe jutros je pohodila Križni put starim putovima kroz Buninu. Nekolicina vjernika starijih Vrgorčana, ali i mlađih zaljubljenika u običaje vrgorske župe prošle su godine započeli s procesom obnove prastarog Križnog puta preko Bunine. A ove godine se nastavilo s tom starom tradicijom.

Trasa puta se kroz povijest počesto mijenjala, a danas je neke dijelove rute nemoguće prevaliti jer su zarasli. Ali veći dio stare trase je u sasvim dobrom stanju. Drveni križ za Križni put izradio je Ante Erceg (Ujkanov), a blagoslovio ga je župnik Vrgorca fra Ivica Omazić riječima: „Blagoslovi Bože ovo drvo križa i one koji ce se pod njim tebi moliti“.

Prema zapisu Davora Jelavića Veliki Petak, dan Isusove muke, obično bi u osam sati ujutro ispred crkve krenuo križonoša (znalo se unaprijed tko je križonoša) a za njim narod. Išlo bi se od crkve pa kroz Domandžića i Markotića selo prema selu Plana, zatim kroz Buninu preko Livode, Dubokog doca, Ravne Bunine kroz Sršenik, pa bi se došlo do Koteza, pa preko Bubnjica gdje bi se izašlo na Napoleonovu cestu, kojom bi se kroz Ercegovo selo doprlo do crkve. Bilo je i slučajeva da se ne bi uvijek išlo kroz Koteze (tada bi se Kotežani ljutili) već bi se iz Sršenika došlo pod fratrovu kuću pa bi se tu izašlo u Ercegovo selo. Oni koji su znali pjevati pjevali bi u procesiji Gospin plač i korizmene pjesme. Stari Put Križa, kojega ne treba zamijeniti s procesijom ulicama Vrgorca, postojao je do prve polovice 90-ih godina 20. stoljeća. Svjedoci kazuju da su u njemu sudjelovale stotine ljudi, ne samo iz Vrgorca i okolnih sela, već i iz obližnje Hercegovine. Pivalo se Gospin plač, molilo i pratio križ. Nekada su dijelovi Bunine znali biti poplavljeni pa su korištene staze bliže Radoviću kako bi se izbilo na Koteze i odatle kroz rubne dijelove zaselka Radića preko Bubnjica izbijalo na Napoleonovu cestu i natrag u Vrgorac. I sam običaj derneka u Vrgorcu na Veliki Petak je ostatak davnih vremena kada su se nakon Križnog puta hodočasnici vraćali u Vrgorac, gdje su se nakon svetkovine družili i trgovali.

I ove godine Put Križa preko Bunine započeo je na Veliki petak u 8 sati ujutro ispred župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu, a odatle Vrgorcem preko Domandžića sela i Roljevca starim putevima kroz Buninu, te koteške zaselke Radoniće i Stankoviće. Odatle se nastavilo cestom sve do konačnog cilja – župne crkve u Vrgorcu.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst