Društvo prijatelja vrgorske starine slavi svoj prvi rođendan!

Društvo prijatelja vrgorske starine danas slavi svoj prvi rođendan! Prije točno godinu dana mala skupina entuzijasta osnovala je ovu organizaciju s ciljem da Vrgorac okupi ljubitelje naše lokalne kulture kako bi konačno počeli stručno istraživati našu lokalnu povijest i baštinu i stečena znanja sustavno prezentirali građanima putem predavanja, izložbi, tiskanih izdanja i interneta. Vodili smo se mišlju da su ta dva aspekta našega rada: istraživanje i prezentacija, neodvojivi jedan od drugoga i jedini pravi put jer Vrgorčani o svojoj povijesti znaju malo ili ništa.

U ovih godinu dana učinjeno je dosta. Društvo je dobilo svoj vizualni identitet (grb, zastava, statut, internetske stranice), uredili smo prostor u domu svete Katarine i kroz proteklo razdoblje zabilježili preko 30 aktivnosti: predavanja, izložbe, prezentacije… Gostovali smo i izvan Vrgorca izvozeći našu lokalnu kulturu. Cijelo to vrijeme putem interneta povezujemo se sa Vrgorkama i Vrgorčanima u krajini, domovini i dijaspori i djelujemo edukativno po pitanju naše povijesti, kulture i baštine.

Imamo mnogo planova za budućnost, a čija realizacija ovisi o dostupnim financijskim sredstvima, a još više količini slobodnog vremena članova Društva. Jer svi mi u cijelosti volontiramo, ulažemo svoje vrijeme i novac za više dobro kako bi Vrgorac konačno učinio potreban iskorak u istraživanju svoje povijesti, a u čemu katastrofalno kaskamo.

Hvala svima na dosadašnjoj podršci, pogotovo fizičkim i pravnim donatorima koji su nas pomagali cijelo vrijeme svojim skromnim prilozima. Hvala svima koji su nam pomagali svojim radom i svima koji su sudjelovali i pratili naše aktivnosti. Vjerujemo da ćete nas pratiti i dalje.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst