Kapelica svetoga Ante Pustinjaka u Kotezima stavljena pod preventivnu zaštitu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Na molbu nekolicine mještana Koteza, Društvo prijatelja vrgorske starine je kod nadležnog Konzervatorskog odjela Imotski 16. listopada 2018. iniciralo potrebu zaštite kapelice Svetoga Ante Pustinjaka u Kotezima, vjerojatno najstarije sakralne građevine sačuvane na području Vrgorske krajine.

Konzervatorski odjel Imotski je 17. prosinca donio Rješenje kojim se kapelica i okolno arheološko nalazište stavljaju pod preventivnu zaštitu.

Time se lokalnoj zajednici omogućuje da unutar četiri godine (šest za arheološko nalazište) provede obnovu i restaurira kapelicu sukladno uzusima struke kako bi se objekt mogao kandidirati za upis u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Nadamo se da će Grad Vrgorac i zainteresirana javnost iskoristiti priliku i vrijeme koje smo dobili za realizaciju ovoga izuzetno važnog projekta za materijalnu kulturnu baštinu Vrgorske krajine. 

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst