Mletački Vrgorac (1690.-1797.)

Karta objavljena iznad prikazuje teritorij nekadašnje Mletačke Republike, a koja se još obično naziva i Venecija (Repùblica de Venèsia), Presvijetla Mletačka Republika (Serenìsima Repùblica Vèneta) i Republika Svetoga Marka (Repubblica di San Marco). Vladala je nekada zemljama na obalama istočnog Sredozemnog mora, od Jadrana do Levanta, i u dubinu kopna se uglavnom nije probijala osim u nekim primjerima kao što je Dalmacija.

Vrgorac i njegova krajina bili su u sastavu Mletačke Republike od 1690. do 1797. godine, dakle 107 godina i to u formi graničnog teritorija-krajine koji je čuvao svoj dio granice prema Osmanlijskom carstvu, najvećem suparniku Venecije u tim vremenima. Krajinom su u ime države tada upravljali sopraintedanti, harambaše, serdari i seoski glavari.

U vrijeme mletačke uprave, u vrgorsko područje naseljeno je kršćansko stanovništvo iz zapadne Hercegovine, Crne Gore, Neretve i ostale Dalmacije koje je formiralo novu zajednicu iz koje potječe većina današnjih Vrgorčana. Ali usprkos tome, malo je toga Presvijetla Republika ostavila na vrgorskom području. Tek nakon nje kratka francuska uprava izgradila je cestu, otvorila škole i osnovala vrgorsku općinu.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst