Zavojanska lokva

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U vrgorskom selu Zavojane, podno zaselka Ančići nalazi se zidani bunar zvan „Lokva“. Izgradili su ga mještani još prije Drugog svjetskog rata u vječnoj potrazi za vodom. Sastoji se od vanjskog kamenog zida kružnog oblika u čijemu se centru nalazi duboki bunar u kojega i danas dolazi podzemna voda. Iako su prohujala brojna desetljeća od vremena kada su majstori klesali kamen za ovaj bunar, on i danas svjedoči njihovoj vještini i umješnosti. Svaki kamen je pažljivo obrađen, a ono što posebno oduševljava je okno bunara koje je izrađeno od svega jednog komada kamena.

Desetak metara podno bunara nalazi se lokva obrasla močvarnom vegetacijom. Cijeli ovaj lokalitet je skriveni dragulj Zavojana i vrijedi na njega budno paziti i tako ga sačuvati za buduće generacije.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst