Dizdarevića kula u Vrgorcu

Dizdarevića kula u Vrgorcu, najveća je od sačuvanih stambeno-fortifikacijskih kula iz vremena osmanlijske uprave na našemu području u 16. i 17. stoljeću. U vrijeme mletačke uprave zvana je Kapetanovom kulom. Kasnije je pripadala obitelji Franić, a danas je u gradskom vlasništvu. Prema predaji, u njoj se 1891. godine rodio pjesnik Augustin-Tin Ujević.

Kula se sastoji od prizemlja, tri kata i potkrovlja. Stari ulaz nalazi se sa sjeverne strane, a do njega se u davnim stoljećima pristupalo skalama koje su se u slučaju napada mogle uvući u kulu i spriječiti napadača u prilasku. Kasnije je probijen niži južni ulaz.

Baza građevine je otprilike kvadrat, s južne strane visoka je 12 metara, a sa sjeverne 8 i pol metara. Zidovi su debeli između 80 i 100 centimetara. Kroz stoljeća je preuređivana više puta, posljednji put vjerojatno u 19. stoljeću. Sva kasnija uređivanja minimalno su zadirala u zatečeno stanje.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst