Župna crkva Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu

Župna crkva Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu smještena je na brežuljku iznad zapadnog ulaza u Vrgorac. S prekidima je građena od 1913. do 1921. godine, kada je i otvorena. Prethodno njezinoj gradnji vjernici vrgorske župe su na referendumu 1912. birali lokaciju. Bile su ponuđene dvije parcele, jedna na mjestu stare crkve (gdje crkva stoji danas), a druga kod groblja na Žbarama. Lokaciju na Žbarama podržavala je i struka ispravno ocjenjujući da će se Vrgorac širiti u tome smjeru. Vjernici su sa na koncu sa 87% glasova odlučili da se gradi na mjestu stare crkve koja je zbog toga srušena.

Godine 1913. u crkvu u izgradnji preneseni su posmrtni ostaci junaka Rade Miletića, a naknadno i svećenika fra Ivana Rozića koji je mučenički stradao tijekom osmanlijske uprave u 16. stoljeću. Crkvu je projektirao arhitekt Ćiril Metod Iveković, a gradnju organizacijski vodio župnik fra Jako Bartulović. Radove je otežavao Prvi svjetski rat, ali u godinama nakon rata je dovršena. Izvorni zvonik i njegov krov su nadograđeni nakon biokovskih potresa 1962. u vrijeme župnika fra Ivana Glibotića. Crkva je kompletno renovirana angažmanom župnika fra Ivana Jukića krajem 20. stoljeća.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst