Crkva svetoga Ante Padovanskoga u Dragljanima

Na brežuljku iznad Dragljana, u skrovitom šumarku smještena je mjesna crkva Svetoga Ante Padovanskoga. Izgrađena je sredinom 18. stoljeća, a godine 1779. makarski biskup Fabijan Bašković je omogućio njezino proširenje. Današnji oblik dobila je 1821. godine, a 1910. se uz crkvu počeo graditi zvonik. Ulazna vrata nadsvođena su kamenim lukom, dok je oltar Svetoga Ante Padovanskoga izgradio majstor Rako. Na glavnom oltaru je slika Gospe od Karmela, rad Ivana Skvarčine. Iza zvonika nalazi se presvođena otvorena kapela. Prostor oko kapele omeđen je vanjskim zidom. Za crkvu je teritorijalno nadležna zavojanska župa.

Crkva Svetoga Ante ima jedan od najboljih položaja među crkvama Vrgorske krajine i od nje se pruža divan pogled duž većeg dijela udoline omeđene Biokovom i Rilićem s jedne strane i planinskim lancem Vrgorskog gorja s druge. Ova sakralna građevina i njezin okoliš već dugo traže stručnu sanaciju i uređenje, kako bi još jednom zablistali u najboljem svjetlu, na ponos Dragljanaca u krajini i dijaspori.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst