Gradska glazba “Ljudevit Bačić” Vrgorac

Početke organiziranog glazbarenja u Vrgorcu nalazimo u Tamburaškom zboru kojega je 1912. godine osnovao vrgorski odvjetnik Dušan Franić. Na stotu obljetnicu osnutka toga zbora 2012. godine na Pivčevoj kući kod kafića Schwabo je podignuta spomen-ploča.

Godine 1937. učitelj glazbene kulture rodom iz Stankovaca Ljudevit Bačić osniva u Vrgorcu limenu glazbu. Većina njezinih članova, zajedno s osnivačem, gine u Drugom svjetskom ratu. Njima u čast podignuta je spomen ploča na zgradi Gradske glazbe u Vrgorcu.

Glazba se ponovno okupila 1949. ali je uskoro prestala s radom, da bi se obnovila 1956. godine. Nakon ponovnog prekida obnovljena je 1976., ali je njezin rad prekinut 1987., u godini kada je velikom manifestacijom obilježila pedesetu obljetnicu svoga osnivanja.

Godine 2000. pod kapelnikom Ljubomirom Markotićem Gradska glazba „Ljudevit Bačić“ je obnovljena i od tada neprekidno djeluje. Radi se o puhačkom orkestru od tridesetak glazbenika čiji se repertoar sastoji od ozbiljne glazbe, duhovne glazbe, svjetskih evergreena, domaće zabavne glazbe te glazbe podneblja i zavičaja.

Gradska glazba također u svojoj djelatnosti ima i malu glazbenu školu, a sudjelovala je u stvaranju, opremanju i svakodnevnom radu vrgorskog područnog odjela makarske Niže glazbene škole. Iz ovih ustanova svake godine izlazi po nekoliko mladih glazbenika. Na čelu Glazbe danas je voditeljica (kapelnica) Ivana Markotić iz Vrgorca. Gradska glazba danas baštini trud i rad brojnih generacija koje su joj prethodila i ona je naša vrijedna starina koju treba čuvati.

Branko Radonić
Fotografija: Vrgorac nekad (Tjentište, 1980.)

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst