Postavljene informativne ploče o spomenicima materijalne kulturne baštine Vrgorca

Prije nekoliko mjeseci Vrgorac je dobio nove informativne ploče na deset kulturno-povijesnih lokacija. Vizualno privlačne u crno-bijeloj varijanti i vrlo informativne ploče postavila je Turistička Zajednica Vrgorac. Tekst na hrvatskom i engleskom jeziku priredila je direktorica Željka Opačak, a kako nemamo muzeja ni slične ustanove, za stručnu pomoć obratila se lokalnim povjesničarima Davoru Jelaviću i Branku Radoniću.

Oni su se potrudili pripremiti najvažnije povijesne podatke o vrgorskim spomenicima kulturne baštine. Ploče je fizički izradio Tomislav Kurevija iz lokalne tvrtke Holender, a postavili su ih djelatnici Gradske Čistoće i to na lokacije Gradskog parka, Gradine i kod svih turskih kula, u staroj gradskoj jezgri i drugim mjestima.

Ovaj naoko malen projekt omogućio je da nijemi spomenici konačno „progovore“ o sebi i svojoj povijesti. Obnova – istraživanje – prezentacija, to je smjer u kojem bi Vrgorac trebao ići u budućnosti.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst