HRT-ova ekipa snimala vrgorsku materijalnu kulturnu baštinu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U Vrgorcu je danas boravila HRT-ova novinska ekipa. Rade na reportaži o mogućnostima vrgorske materijalne kulturne baštine u službi turističke ponude. Splitski novinari su snimali park, Gradinu i kule, crkvu i njezin okoliš, Pijacu i druga povijesna mjesta u Vrgorcu. Snimali su i kuće za odmor u vrgorskim selima.

U kadru kamere našao se i predsjednik našega Društva Branko Radonić koji je rekao da je hvalevrijedna inicijativa da se obnovi materijalna kulturna baština Vrgorske krajine (projekt Vrgorska kolajna) koja propada pod zubom vremena, ali prije nego li ju se bude moglo iskoristiti u razvoju turizma, potrebna su sustavna istraživanja povijesti Vrgorske krajine na temelju kojih bi se mogla izgraditi turistička priča. A takva istraživanja, kako je naglasio Radonić, nisu moguća bez muzeja, instituta i sličnih ustanova koje Vrgorac nema. Potrebno je zato zalaganje svih razina uprave – od grada preko županije do države da Vrgorac kao vrlo star dalmatinski grad konačno u kulturnom smislu dobije ono što zaslužuje. I ne samo zbog turista, već i nas samih.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst